Alıç Otu
Alıç otu, eski yıllardan günümüze kadar doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan alıç otu, dağlık ve kırsal bölgelerde çalı aralarında veya ormanlık alanlarda doğal olarak yetişmektedir. Eski muşmula ve yemişen oto olarak da bilinen bu ot, çiçekli ve meyveli bir ottur. Aynı zamanda 10 metre uzunluğuna kadar ulaşabilir. Pembe veya beyaz çiçek açan, meyveleri yenilebilen bu ot aynı zamanda evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Alıç otunun yaprakları ve meyveleri birçok hastalık açısından oldukça faydalıdır. Halk arasında kullanımı oldukça yaygın kullanılmaktadır. İçeriğinde bol miktarda C vitamini tanen, triperten türevleri, flovon türevleri, oligomerler içeren bu şifalı ot ülkemizde Güney ve Batı Anadolu Bölgesinde oldukça sık yetişmektedir. Meyveleri 6 -10 mm büyüklüğünde kırmızı renge sahiptir. Biraz ekşimsi tada sahip olan meyveleri yenilebilir. Olgunluğa ulaştığında koyu kırmızı ve sarı renge dönüşen meyveleri oldukça lezzetlidir.
Alıç otu kullanımı
Alıç otu, yaprağı, çiçeği ve meyvesi ayrı ayrı kullanılan bir bitkidir. Çiçeğinden yapılan çay bir çok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Alıç otundan hazırlanacak çay, kaynatılmış bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı ilave edilip 10 dakika dinlendirildikten sonra süzülerek sade ya da bal ile tatlandırılarak günde 2-3 bardak içilebilir. Lapa haline getirilmiş hali vücutta oluşan şişlikleri gidermek için de kullanılmaktadır.
Alıç otu faydaları - Kan dolaşımını arttırıcı ve damar genişletme özelliğinden dolayı kronik hale gelmiş baş ağrısı şikayetlerinde çok faydalıdır.
- Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir ve bu sayede yorgunluk ve stresin giderilmesine yardımcı olmaktadır.
- Eski yıllardan itibaren kalp rahatsızlıklarına karşı kullanılan alıç otu içerisinde yer alan antioksidan sayesinde damarları ve kasları rahatlatmaktadır. Bu durumda asteroskleroz, konjestif kalp yetmezliği, anjin ve tansiyon sorunu olan kişilerde kalp krizi riskini azaltmaktadır.
- Alıç otu kan dolaşımını arttırmaktadır ve bu sayede organlara daha çok oksijen gitmektedir bu özelliğinden dolayı kan dolaşımından kaynaklanan el ve ayaklarda üşüme sorunu yaşayan kişiler için oldukça yararlıdır.
- Doğru yapılan beslenme programı ve egzersizlerle beraber alıç otun doğru olarak kullanılması felç ve damar tıkanıklığından kaynaklanan bir çok rahatsızlığın tedavisine destek sağlamaktadır.
- Eklemlerde meydana gelecek kireçlenmelerin önüne geçmektedir.
- Yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin tansiyonunun normal seviyeye düşmesine yardımcı olmaktadır.
- İçerisinde yer alan bileşikler kolesterolün düşürülmesini sağlamaktadır.
- İshal kesme özelliğine sahiptir ve bu sayede bağırsak fonksiyonlarının düzenlemesine yardımcı olmaktadır.
Alıç otu zararları
Alıç otunun zararları ile ilgili çok ciddi bir yan etki bulunmamaktadır. Ancak bazı insanlarda baş dönmesi, çarpıntı, kaşıntı, mide bulantısı ve kusma gibi birtakım yan etkiler görülebilmektedir. Emzirme ve hamilelik döneminde alıç otunun kullanılması önerilmez. Aynı zamanda alıç otu, yüksek tansiyon ve kan inceltici ilaçlar ile beraber kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü içerisinde bulunan bazı maddeler bu ilaçların etkisini ortadan kaldırabilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin alıç otunu kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmaları gerekir.
Yayınlanma Tarihi : 25.12.2016 14:16:30
Yorum Yapılmış "Alıç Otu"
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Alıç Çayı, alıç ormanlarda ve kırlarda kendiliğinden yetişen, gülgiller familyasından, odunu tornacılıkta değerlendirilen sarı renkli sert bir meyvedir. Alıç kiraz büyüklüğünde mayhoş bir tada sahiptir. Yabani bir sonbahar meyvesi...
Alıç otu, eski yıllardan günümüze kadar doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan alıç otu, dağlık ve kırsal bölgelerde çalı aralarında veya ormanlık alanlarda doğal olarak yetişmektedir. Eski muşmula ve yemişen oto olarak da bilinen...
Alıç Bitkisi, gülgiller familyasından ağaç türleri arasında yer aldığı kabul edilen alıç bitkisi; Kuzey Amerika, Avrupa ve Kuzey Asya' ya ait bir bitkidir. Dünya'nın pek çok yerinde yetişebilen alıç bitkisi, Türkiye'nin Batı ve Gü...
Alıç Sirkesi, alıç meyvesinden elde edilen doğal ve çok faydalı bir sirkedir. Sağlık açısından çok faydalı olan bu sirkeyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Alıç sirkesini evde hazırlamak da mümkündür. Sizin için evde kolaylık...
Alıç meyvesi, ağacı 10 metre yüksekliğe ulaşabilir. Ağacın kabuğunda dikenler bulunurken beyaz ve pembe çiçekleri bulunur. Meyvesi hafif ekşi fakat lezzetlidir. İçerisinde bol miktarda bileşik bulundurur. Bu bileşiklere flavonoid...
Alıç Reçeli, alıç özellikle Kıbrıs bölgesine özgü bir meyvedir. Alıç Kıbrıs'ta çok yaygındır. Alıç yaprağını döken bir ağaç çeşididir. Üstü etli meyvesi çekirdekli bir meyvedir. Alıç Ekim ve kasım aylarında yetişen bir meyve türüd...
Alıç Marmelatı, Alıç meyvesi pembe beyaz renkli çiçekler açan dikenli bir ağaçtan olan bir meyvedir. Alıç meyvesi yabani bir meyve olarak bilinir alıç meyvesi özellikle kırmızı yada sarı renkli olmaktadır. Alıcın mayhoş bir tadı v...
Alıç Hapı, Alıç meyvesi kalp damarlarındaki kan akımını artırarak, kalp krizi riskini önler ve tıkalı damarları açma özelliğine sahip bir meyvedir. Alıcın kalp sağlığı üzerine olumlu etkisi pek çok doktor ve araştırmacılar tarafın...
Alıç Ekstraktı, On metreye kadar uzayabilen, dikenli, beyaz ya da pembe çiçekli bir çalıya benzer ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, küçük bir kaç çekirdekli, sarı ya da kırmızı renklidir. Hafif ekşi tada sahip meyvelerdir. Alıç...
Alıç ağacı, yaklaşık olarak 6-12
metre arasında bir boya sahiptirler. Alıç ağacının çiçekleri pembe ve
beyaz şeklinde iki farklı renkte ve dikenli olan alıç ağacı türü genellikle yabani doğada kendi kendine
yetişir. Alıç ağacı...
|
|